Aveam doar trei ani şi eram dornică de parteneri de joacă. Era o dimineaţă cu soare blând după o noapte ploioasă de vară. În apropierea casei mele, cu picioarele goale prin iarba scurtă şi udă, se plimba tristă o fetiţă. De unde ştiam că e tristă? Păi, păşea încet, cu capul plecat şi mângâia iarba cu piciorul ei, cu mişcări lente. M-am apropiat şi am întrebat-o simplu şi cald: Vrei să ne jucăm? Nu era prea vorbăreaţă în acea zi, aşa că am invitat-o la mine pentru că am „multe păpuşi”. A fost ca o sclipire in ochişorii ei umezi. Aveam să aflu că de fapt supărarea ei era legată tocmai de „păpuşi”. Fraţii ei îi aruncaseră păpuşa preferată. A acceptat invitaţia, şi din acea zi am rămas prietene pentru tot restul vieţii...
Pentru mine, prietenia pe care am avut-o de-a lungul timpului se încadrează în acea definiţie metaforică de la început.
Dar cum ai defini tu prietenia? Ce înseamnă ea pentru tine? Şi cum facem faţă unor situaţii în care prietenii ne dezamăgesc profund?
Pentru a o defini drept prietenie, o relaţie întruneşte trei criterii, indiferent de natura ei:
- se stabileşte între cel puţin două persoane ce nu sunt înrudite
- este opţională şi voluntară
- este reciprocă
Apoi vorbim despre prieten apropiat – acel prieten în preajma căruia poţi fi tu însuţi, la care poţi apela atunci când ai nevoie, cineva care te ascultă fără să te întrerupă când îi vorbeşti de suferinţa ta şi care, bineînţeles, te înţelege.
Şi mai este cel mai bun prieten – este relaţia în care simţi că poţi investi şi primi enorm, fără teamă sau resentimente, în care te simţi în siguranţă şi protejat, înţeles şi ajutat.
Prietenia ne însoţeşte în toate aspectele vieţii sociale şi are o influenţă destul de mare asupra evoluţiei noastre personale sau profesionale. Nu puţine sunt situaţiile în care persoane aflate într-o asociere nepotrivită, între „prieteni buni” la locul de muncă, au eşuat în carieră fiind îndepărtate sau puse în umbră în faţa colegilor sau şefilor. Cred că aveţi exemple suficiente în acest sens. Este la fel de adevărată şi situaţia în care un prieten te poate ajuta să creşti, să te înalţi şi să te facă să ai încredere în tine însuţi.
Cum ne putem feri de aşa-zişii „prieteni”? Cum putem şti dinainte dacă un prieten ne va dezamăgi?
Adevărul este că nu putem şti. Nu există un glob de cristal care să ne prezică în ce direcţie va fi influenţată viaţa noastră de o prietenie.
Prietenii distructivi şi negativi nu sunt uşor de detectat. Pentru asta este bine să ştii de la început cu ce fel de persoană ai de-a face.
Iată câteva caracteristici ale unei prietenii cu un potenţial distructiv şi negativ, pe care e bine să le ai în vedere în viitor:
- prietenul care îşi încalcă mereu promisiunile
- prietenul care împrumută
- prietenul care trădează
- cel care îşi asumă riscuri, adoptă un comportament periculos
- prietenul preocupat de sine însuşi în mod excesiv
- prietenul care înşeală, te minte
- prietenul concurent, combativ faţă de tine şi faţă de relaţiile, posesiunile tale
- cel ce dezvăluie secrete, îţi trădează încrederea
- prietenul care vrea să fie mereu deasupra ta, care vrea tot ceea ce deţii tu
- cel care te respinge, nu te place
- prietenul abuziv, care abuzează de tine verbal, fizic sau emoţional
- cel ce preferă să fie mai mult singur
- cel ce depinde de tine în mod excesiv
- prietenul care te controlează, doreşte să te domine
- prietenul grijuliu, care mai mult îţi poartă de grija decât să fie egalul tău
Ce fel de prieteni este bine să ai în preajma ta pentru a fi în armonie cu tine însuţi şi cu ceilalţi?
Un prieten adevărat, cel mai bun prieten. De regulă un
astfel de prieten este cel din copilărie, de care te leagă multe
amintiri şi lucruri frumoase realizate împreună, vise şi speranţe.Un prieten de ocazie, prieten nou, o relaţie recentă care aduce nota de prospeţime şi bună dispoziţie, dar şi deschidere către noi perspective şi prietenii. Socializează cât mai mult, cunoaşte-ţi toţi colegii la şcoală sau la serviciu, împarte zâmbete şi bună dispoziţie în jurul tău.
Apoi e bine să ai alături un prieten apropiat care este optimist, activ şi plin de energie. Acesta va găsi resursele necesare să te motiveze să treci la acţiune atunci când crezi că nu mai poţi face nimic. Te va ajuta să te ridici, să te menţii în formă, să progresezi.
Prietenii apropiaţi, dar mai ales cei optimişti şi pozitivi, vor fi întotdeauna o resursă pentru a-ţi îmbogăţi viaţa şi pentru a fi la randul tău optimist şi fericit.
Însă în primul rând va trebui să te împrieteneşti cu tine însuţi/însăţi. Atunci va fi mai puţin probabil ca un prieten să te trădeze sau ca tu să accepţi continuarea unei prietenii care nu este potrivită pentru tine.
Dacă prietenii tăi au fost totdeauna extraordinari, atunci eşti norocos. Dezvoltă aceste relaţii deosebite.
Însă dacă prietenii te-au trădat, te-au dezamăgit, te-au făcut să suferi, ia-o de la capăt pe un nou drum, chiar acum!
Meriţi cel puţin un prieten adevărat, cel mai bun prieten, aşa cum poate şi tu ai fost pentru cineva. Şi asta pentru că: prietenul este un frate pe care ţi-l alegi singur.
Tu ce fel de prieteni ai ? Ai prietenii pe care ţi-i doreşti, pe care crezi că îi meriţi ?
Dar pe tine cum te văd cei din jur, ce fel de prieten eşti pentru ei ?
Trimite-le şi lor acest articol.
Eu am incredere in prietenii mei si sper ca si ei au incredere in mine.
RăspundețiȘtergere